Auli Korhonen on vuoden 2023 kotitalousopettaja

Auli Korhonen palkittiin Educa-messuilla.

Vuoden 2023 kotitalousopettajan palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa vapaassa sivistystyössä toimivalle opettajalle. Palkinnon sai Espoon työväenopistossa pitkäaikaisen uran tehnyt kotitalousopettaja, pedagoginen asiantuntija Auli Korhonen. ”Palkinnon saaminen on tunnustus vapaan sivistystyön merkityksestä”, Korhonen sanoi palkinnonjakotilaisuuden jälkeen.

”Mitä enemmän opiskelet ja opetat, sitä rikkaampi myös olet.”

Auli Korhonen

Palkinto tuli Korhoselle yllätyksenä. Korhonen kertoi, että hänelle työssä tärkeintä ovat asiakkaat ja heidän onnistumisen kokemuksensa. Korhonen opiskelee jokaista kurssia varten ja ajattelee, että opettaminen on jatkuvaa itseopiskelua.

Vapaan sivistystyön rautainen ammattilainen

Palkinto luovutettiin lauantaina 27.1.2024 koulutusalaan keskittyvillä Educa-messuilla. Palkinnon luovutti Kotitalousopettajien liitto ry:n puheenjohtaja Minna Vanhala.

Valinnassa korostettiin esimerkiksi palkitun asiantuntijuutta ja pedagogista otetta, roolia verkko-opetuksen kehittämisessä, vaikutusta kotitalouksien ja pikkulapsiperheiden arkeen sekä suomalaisen ruokakulttuurin puolesta puhumista. ”Hän on vapaan sivistystyön rautainen ammattilainen”, Vanhala totesi puheessaan.

Monipuolinen kehittäjä

Auli Korhonen on 39-vuotisen uransa aikana toiminut pioneerina ja ollut jatkuvasti kehittämässä kotitalousaineen opettamista. Hänen tärkein saavutuksensa onkin ollut Espoon työväenopiston kotitalouskurssien arvostuksen kasvaminen, jonka johdosta Espoon työväenopistoon saatiin myös toinen kotitalousopettajan vakanssi.

Yhteistyö eri tahojen kanssa on ollut yksi Aulin työnteon kulmakivistä. Auli on organisoinut yhteistyökursseja muun muassa Manna-apu ry:n sekä Espoon kaupungin sosiaalityön ja kotouttamispalveluiden kanssa.

Vuodesta 2015 alkaen hän on järjestänyt kursseja aivoverenkiertohäiriön kokeneille yhteistyössä Afasia-liiton kanssa sekä vuodesta 2016 lähtien kehitysvammaisille nuorille. Kurssit ovat olleet kysyttyjä vuosi toisensa jälkeen.

Auli on ollut aktiivinen toimija myös Espoon neuvoloiden kanssa. Hän on järjestänyt Vauvaruokakursseja sekä vuonna 2023 neuvoloiden terveydenhoitajille suunnatun Opintopistekurssin. Kurssin tavoitteena oli auttaa neuvoloiden terveydenhoitajia siinä, kuinka he voivat hankkia itse lisätietoa vauvanruokasoseiden valmistusprosessista. Sitä kautta he saavat lisää työkaluja perheiden neuvomiseen. Viimeisimpänä hän on kehittänyt kotitalouden verkkokurssit sekä ukrainankieliset hygieniapassikurssit.

Ystävällinen ja pidetty kollega

”Olen päivittäin ymmälläni siitä asiantuntemuksesta, innostumisesta, ystävällisyydestä sekä palosta työtä kohtaan, joita Auli Korhosella on. Hän ei tuo itseään esiin – ei sosiaalisessa mediassa kuin muillakaan areenoilla, vaan hänen pitkäjänteinen elämäntyönsä puhuu puolestaan”

Aulin kollega Suvianna Ahvenainen

Kollegat kuulevat viikoittain kursseilla kyselyjä Aulin perään, kun vuosien aikana kursseilla käyneet ihmiset muistavat hänen ilmiömäiset kurssinsa. Kurssipalautteissa Aulin opetustaito ja asiantuntemus arvioidaan korkeaksi, keskiarvo yli 4,5, asteikolla 0–5. Kurssipalautteiden kommenteissa toistuu asiantuntijuus, innostavuus sekä monipuolisuus.

Työkaverit kertovat, että Aulin sydäntä lähellä ovat liikunta, ravitsemus sekä vauvojen ruokakasvatus.

Kotitalousopettajien liitto ry palkitsee vuosittain vuoden kotitalousopettajan, joka on omalla toiminnallaan työssä ja vapaa-ajalla edustanut kunniakkaasti ammattikuntaa ja tekemisellään kohentanut kotitalousoppiaineen, -opetuksen ja -alan arvostusta.

Auli Korhonen on vuoden 2023 kotitalousopettaja (omnia.fi)