Opettajan velvollisuus on huolehtia yhteistyössä muun henkilöstön kanssa oppijoiden hyvinvoinnista, oppimisympäristön ja toiminnan turvallisuudesta sekä järjestyksen pysymisestä.
Soita tarvittaessa apua vahtimestarilta tai hätätilanteessa hätänumerosta 112.
Turvallisuus joka päivä
- Tutustu opetuspaikkaan esimerkiksi katsomalla toimipisteesi turvallisuuskävelyvideo (omnia.fi).
- Selvitä opetuspaikkasi hätäpoistumistie opetustilasta ulos, kiinteistön kokoontumispaikka ja ensiapukaapin sijainti.
- Opiskelijoita ei päästetä opetustiloihin eikä jätetä opetustiloihin ilman opettajaa.
- Opetuskerran päätteeksi opettaja:
- varmistaa, että tila on tyhjä ja siistissä järjestyksessä
- sulkee laitteet
- sammuttaa valot
- lukitsee oven
- Lapsia ei saa tuoda tunneille tai jättää toimipisteen tiloihin ilman aikuisen valvontaa esimerkiksi vanhempien opiskelun ajaksi.
- Ilmoita opetuspisteessä havaitsemistasi turvallisuuteen liittyvistä riskeistä opetuspaikan resurssikoordinaattorille, vahtimestarille tai omalle suunnittelijaopettajalle.
- Omniassa on käytössä Secapp-hälytysviestisovellus, jolla viestitään tehokkaasti ja nopeasti poikkeustilanteissa. Jos sinulla on omnia.fi-tunnus ja työpuhelin, voit asentaa Secapp-sovelluksen omaan puhelimeesi.
- Omnian toimipisteissä pidetään keväällä sisälle suojautumisharjoitus ja syksyllä poistumisharjoitus.
- Harjoitusten ajankohtaa ei kerrota etukäteen.
- Tuntiopettaja käy harjoituksen aikana opiskelijoiden kanssa poistumistilanteen lävitse.
- Vauvaryhmien, liikuntaryhmien ja liikuntarajoitteisten henkilöiden ei tarvitse poistua harjoituksen aikana. Kaikki muut poistuvat harjoituksessa.
- Turvallisuus on läsnä jokapäiväisessä toiminnassa, ja ennakoivalla otteella pyrimme minimoimaan tapaturmat ja turvallisuusriskit.
Poistumisohje hätätilanteessa
- Palokellot käynnistyvät palonilmaisulaitteiston havaittua savua tai lämpöä.
- Mikäli rakennuksessa ei ole palonilmaisujärjestelmää, poistumiskäsky annetaan Secapp-hätäviestijärjestelmällä tai kuulutuksella.
- Kurssin opettaja toimii ryhmän johtajana ja huolehtii, että ryhmä toimii annettujen ohjeiden mukaisesti ja poistuu rakennuksesta välittömästi.
- Tavarat jätetään opetustilaan. Sammuta lämpöä tai muuta vaaraa aiheuttavat laitteet. Poistu luokasta viimeisenä. Laita Tämä tila on tyhjä -kyltti luokan oven ulkopuolelle ovenkahvaan ja sulje ovi (älä lukitse).
- Hissiä ei saa käyttää.
- Ohjaa ryhmäsi kokoontumispaikalle. Se on merkitty vihreällä kyltillä rakennuksen ulkopuolella. Huolehdi siitä, että pelastustie jää vapaaksi.
- Kokoontumispaikalla opettaja kokoaa oman ryhmänsä. Opettaja laskee, että kaikki hänen ryhmänsä opiskelijat ovat paikalla ja pyytää opiskelijoita ilmoittamaan, jos he huomaavat jonkun opiskelijatoverinsa puuttuvan.
- Puuttuvista henkilöistä ilmoitetaan välittömästi oranssiliiviselle kokoontumispaikan johtajalle.
- Kokoontumispaikalta poistutaan vasta, kun on saatu lupa kokoontumispaikan johtajalta.
Tilojen tarkistaminen palohälytystilanteessa
Jokainen henkilöstön jäsen voi joutua hätätilanteessa suojeluvalvojan tehtävään. Suojeluvalvojat varmistavat, että koko rakennus on tyhjä.
Omnian tilojen seiniin on kiinnitetty koteloita, joissa on suojeluvalvojan keltainen liivi. Liivikotelon vieressä on ohjeet sekä kartta tarkistettavasta alueesta. Magneettikiinnitteinen ohjetasku aukeaa alakulmasta. Suojeluvalvojan tehtävän ottaa henkilö, joka on ensimmäisenä suojeluvalvojaliivin luona palohälytystilanteessa.
Suojeluvalvojan ei tarvitse jäädä tehtävään yksin. Hän voi organisoida apujoukkoja tilojen tarkistukseen ja delegoida toiselle työntekijälle ryhmän johtamisen kokoontumispaikalle.
Suojeluvalvoja:
- pukeutuu suojeluvalvojaliiviin
- ottaa liivin vieressä olevasta taskusta ohjeet tarkastettavasta alueesta mukaansa
- toimii ohjeiden mukaisesti ja tarkastaa alueen oma turvallisuus huomioiden
- merkitsee tilat Tämä tila on tyhjä -kyltillä (jo merkittyjä tiloja ei tarkasteta uudelleen)
- siirtyy tarkastamisen jälkeen kokoontumispaikalle
- ilmoittautuu oranssiliiviselle kokoontumispaikan johtajalle ja kertoo tarkastamansa alueen tilanteen
Sisälle suojautuminen
Jos kuulet suojautumiskäskyn (yleinen hätämerkki, viranomaistiedote tai kuulutus):
- Siirry tai jää opetustilaan, ja ohjaa opiskelijasi toimimaan samoin. Mikäli sinulla ei ole opetustilaa käytössäsi, siirry lähimpään umpinaiseen, lukittavaan tilaan
- Sulje ja lukitse ikkunat ja ovet
- Seuraa tilannetta ja viesti Secapp-sovelluksen kautta, mikäli se on käytössäsi. Muussa tapauksessa kuuntele radiosta (myös matkapuhelimesta ja internetistä) viranomaistiedotuksia sekä toimipisteen omia kuulutuksia. Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti.
- Vältä matkapuhelimen muuta käyttöä. Verkon ruuhkautuminen voi haitata pelastustoimintaa.
- Älä poistu paikalta ennen kuin olet saanut luvan. Asiasta tiedotetaan kuulutuksella tai Secappilla.
Huom! Videossa on viittaus ovien ja ikkunoiden teippaukseen, jota ei uudistetussa turvallisuusohjeistuksessa enää toteuteta.
Tapaturman tai vaaratilanteen jälkeen
Vaaratilanteen jälkeen (tapaturma, väkivalta tai sen uhka, sairauskohtaus, epäasiallinen käytös) tee turvallisuuspoikkeamailmoitus ja kerro tilanteesta esihenkilöllesi. Tuntiopettaja tekee ilmoituksen myös kurssin tai luennon aikana sattuneen asiakastapaturman jälkeen. Myös erityisen hyviksi osoittautuneista turvallisuuskäytänteistä kannustetaan tekemään ilmoitus.
Tuntiopettajana olet vakuutettu sekä työpäivän aikana että työmatkalla kotoa töihin ja töistä kotiin. Ilmoita tapaturmasta välittömästi esihenkilöllesi.