Espoon kaupunginkirjastojen ja työväenopiston yhteistyö: Kysely

Espoon kaupunginkirjastot ja työväenopisto ovat tehneet pitkäjänteistä yhteistyötä. Työväenopiston henkilökuntaa vieraili 1.3.2024 Ison Omenan kirjastossa tutustumassa kirjastojen pajatoimintaan sekä keskustelemassa nykyisistä ja uusista yhteistyön mahdollisuuksista.   

Pajatoimintaa toteuttaessaan kirjastot ovat havainneet monien asiakkaiden toivovan kirjastojen pajoissa tarjottua ohjausta syvempää opetusta. Kirjastojen henkilökunta ohjaa tällöin asiakkaat työväenopiston kursseille. Vastavuoroisesti työväenopistolta ohjataan tulevaisuudessa asiakkaita kirjastojen pajoihin, joissa he voivat omatoimisesti hyödyntää työväenopiston kursseilla opittuja taitoja esim. ompelun tai laserleikkauksen parissa.  

Kirjastot tarjoavatkin monipuolista pajatoimintaa 3D-tulostimista musiikkistudioihin, joissa voidaan soittamisen lisäksi nauhoittaa ja editoida musiikkia. Lippulaivan kirjastossa varattavissa on mm. ompeluhuone ja keittiö. Kirjaston palvelut ovat espoolaisille maksuttomia, sisältäen usein myös materiaalimaksut. Lisätietoja Espoon kirjastojen palvelutarjonnasta löydät varaamo.espoo.fi -sivulta, josta voit myös varata tiloja ja laitteita käyttöösi. 

Pajatoiminnan lisäksi yhteistyömahdollisuuksia työväenopiston ja kaupunginkirjastojen välillä nähtiin myös yhteisten tapahtumien järjestämisessä. Osassa kirjastoissa on varattavissa lavoja (stage) esimerkiksi ilmaisluentoja ja opiskelijoiden esityksiä varten. Kirjastot osallistuvat tiloissaan toteutettavien tilaisuuksien markkinointiin.  Huomaathan, ettei kirjastossa voi järjestää maksullista toimintaa ml. materiaalimaksut. 

Espoon työväenopistossa pohditaan parhaillaan uusia sekä vanhoja yhteistyön muotoja kaupunginkirjastojen kanssa ja toivomme suunnitteluun myös tuntiopettajien näkökulmaa.

Kerro meille ehdotuksesi, millaista yhteistyötä toivoisit käytävän kaupunginkirjastojen kanssa. Mieti erityisesti oman opetuksesi kautta, millä eri tavoin voisimme tehdä yhteistyötä molempia hyödyttävin tavoin. Voit kertoa myös nykyisistä hyvistä käytänteistä. Kiitos, että osallistut toimintamme kehittämiseen.

Kuvia Ison Omenan kirjaston pajavierailulta 1.3.2024. Kuvat: Mia Nirhamo 2024.