Tuntiopettajien tiedote 26.4.2024

Kevät on uusien alkujen aikaa ja Espoon työväenopistossa aloittelemme valmistautumista seuraavalle lukukaudelle Syksyn 2024 kurssisuunnittelun merkeissä. Tulevalla lukukaudella uudistamme tilojemme käyttöä, tarttuen tarmokkaasti muutosten tuomiin uusiin mahdollisuuksiin.  

Ajankohtaista

Espoon työväenopiston kursseille on osallistunut yli 18 000 kursseilla kävijää ja yksittäisiä opiskelijoita on osallistunut lähes 13 000. Kevätkauden suunnitelluista kursseista 90 % on toteutunut, mikä on erinomainen tulos. Opintopistekursseja olemme toteuttaneet 17 ja ja syksylle on suunnitteilla opintopistekursseja eri ainealueilta. Opiskelijamme ovat löytäneet osaamistavoitteiset kurssit ja kannustammekin kaikkia opettajia tutustumaan vapaan sivistystyön osaamisperusteisiin opintokursseihin

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniaa koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut käytiin aikavälillä 12.2.2024-11.4.2024. Taloudellisesti toimintojemme painopiste siirtyy kasvusta tuloksellisuuteen ja vaikuttavuuteen, millä on vaikutusta myös Espoon työväenopiston toimintaan. Lue lisää (omnia.fi). 

Opetuksen tarjontaa ei supisteta, vaan tarjoamme edelleen monipuolista ja laadukasta opetusta opistossamme koko Espoon alueella. Espoon työväenopistossa tilojemme käyttöä tiivistetään, luovumme osista vuokratiloistamme ja saamme lisätiloja Upseerinkadun Avecin tiloista (saapumisohjeet). Tapiolan ohella Leppävaara on yksi suurimmista ja kasvavista toiminta-alueistamme.  Kurssien opetuspaikkoihin ja ajankohtiin voi tulla muutoksia. Nämä varmistuvat kurssisuunnittelun valmistuttua. Tiedotamme asiakkaitamme erikseen työväenopiston virallisten tiedotuskanavien kautta syksyn kurssisuunnittelun varmistuttua.   

Kurssisuunnittelun aikataulu

Espoon työväenopiston Syksyn 2024 kurssisuunnittelun aikataulu toteutuu seuraavanlaisesti: 

  • Kurssit sovittuna suunnittelijaopettajien kanssa viimeistään ma 6.5. 
  • Syksyn kurssit julkaistaan ma 27.5. ilmonet.fi:ssä 
  • Ilmoittautumiset kursseille aukeavat porrastetusti ainealueittain  
  • Ma 3.6. klo 12:30: kuvataide; musiikki; kirjallisuus ja teatteri; käsityö; avoin yliopisto 
  • Ti 4.6. klo 12:30: liikunta, terveys ja hyvinvointi; koti ja puutarha; kotitalous 
  • Ke 5.6. klo 12:30: kielet; suomen kieli; yhteiskunnalliset aineet; asuminen ja rakentaminen; luonto, ympäristö, tekniikka ja liikenne; viestintä, tietotekniikka ja media; ikääntyvien yliopisto 

Tuntiopettajien työsopimukset lähetetään sähköisesti touko-kesäkuussa AtomiSign. AtomiSignin käyttöohjeet löytyvät Työsuhde ja velvollisuudet -välilehdeltä kohdasta Sähköinen allekirjoitus. Pääosa työsopimuksista tulee tuntiopettajille allekirjoitukseen kesäkuun alussa. 

Omnia.fi -tunnusten käyttöön tulossa muutoksia

Syksystä 2024 alkaen luovumme jaettujen tuntiopettajien omnia.fi-yhteiskäyttötunnusten käytöstä. Jatkossa Omnian tietokoneilla opettavat tarvitsevat henkilökohtaiset omnia.fi-tunnukset. Muutos toteutetaan parantaaksemme organisaation, henkilökunnan ja opiskelijoiden tietoturvaa. 

Muistathan, että omnia.fi -tunnukset sulkeutuvat opetuksen päätyttyä. Jos sinulla on käytössäsi omani.fi -tunnukset, ota talteen materiaalit, jotka olet tallentanut omnia.fi-tunnustesi taakse esim. sähköpostiin tai OneDriveen. Tilin sisältö häviää, jos palvelussuhteiden välillä on yli 90 päivää. 

Lue lisää: 

 Tuntiopettajien omnia.fi -tunnukset | Espoon työväenopiston tuntiopettajat (espoontyovaenopistontuntiopettajat.fi) 

Tuntiopettajien kannustuslisät

Kevään 2024 lopussa jaamme jälleen vuosittain myönnettäviä kannustuslisiä Omnian tuntiopettajille. Kannustuslisän perusteina ovat asiakaspalautteet ja tuntiopettajan osoittama aktiivisuus työväenopiston toiminnan kehittämisessä (oppimisympäristöjen hyödyntäminen, kurssitarjonnan uudistaminen sekä osallistuminen työväenopiston toimintaan mm. OpeAreena ja tarjotut koulutukset/perehdytykset). Kannustuslisä maksetaan työehtosopimuksen neuvotteluerästä.

Tuntiopettajalle ilmoitetaan kannustuslisän saamisesta erikseen, kun prosessi on valmis. Arvioimme kokonaisuuden valmistuvan toukokuun lopulle ja kannustuslisien maksamisen ajoittuvan kesä- tai heinäkuulle. 

Palautelomakkeet

Palautelomakkeet lähetetään opiskelijoille viikon sisällä kurssin päättymisestä. Näet omasta Kursor-näkymästäsi kurssin kohdalta palauteraportin, jos sille on tullut vastauksia. Ellei vastauksia ole tullut, ei palauteraporttia näy. Opiskelijoiden palautteiden avulla voit kehittää kurssisi sisältöä ja omaa opetustasi asiakkaasi toiveet huomioiden. 

KAPOS – Kansallisten perustaitojen osaamismerkit 

Vapaansivistystyön oppilaitoksissa tulevat vuoden 2024 aikana käyttöön Opetushallituksen kehittämät Kansallisten perustaitojen osaamismerkit (ePerusteet, opintopolku.fi) eli KAPOS-merkit. Merkkien avulla voidaan tehdä näkyväksi työelämässä tarvittavaa osaamista, kuten kestävyysosaamista, vuorovaikutus- ja työhyvinvointitaitoja sekä digitaitoja.  

KAPOS-merkkejä testataan kevätlukukauden 2024 aikana muutamissa vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Merkkejä on pilotoitu eri kohderyhmille, mm. vankilassa opiskeleville. Espoon työväenopiston lukutaito- hanke on ollut pilotissa mukana, jonka kohderyhmänä toimivat maahan muuttaneet opiskelijat.

Sivistyksen teemavuosi jatkuu

Blogitekstit 

Sivistyksen teemavuosi 2024: Kuvataideopiskelijoiden kevätnäyttely aukaisee näkymiä paikallisuudesta 

Teemavuoden tapahtumakalenterissa nostetun kuvataiteen opiskelijoiden kevätnäyttelyn innoittamina suunnittelijaopettaja Eeva-Maija Prihan blogikirjoitus, kuinka olemme taiteissa siirtyneet 1800-luvun kaukomaille suuntautuneista grand toureista tarkastelemaan lähiympäristöämme.  

Tapahtumat 

Espoon työväenopisto osallistuu erilaisin tapahtumanostoin teemavuoteen. Löytyisikö sinulta ehdotus teemavuoden tapahtumaksi? Muita teemavuoden tapahtumia meiltä ja muilta osallistuvilta tahoilta löydät teemavuoden tapahtumakalenterista

Kompostin perustaminen ja hoito –verkkoluento 7.5. klo 17:30-19:30 

Illan aikana opitaan lämpökompostin hoidon perusperiaatteet ja käsitellään myös puutarhajätteen kompostointia, ratkotaan kompostointiongelmia sekä neuvotaan, miten kompostissa syntyvää humusta käytetään. Maksuton verkkoluento järjestetään yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n kanssa. 

Kuvataiteen opiskelijoiden kevätnäyttely – Kaikki mitä on lähelläsi 17.4.-26.5.

Kuvataiteen opiskelijoiden kevätnäyttelyn avajaisia vietettiin 17.4. klo 18-19, johon saapui n. 40 osallistujaa. Saimme avajaisissa todella positiivista palautetta. Avajaisissa ihasteltiin erilaisia töitä kuvataiteesta keramiikkaan ja lasitöihin. Näyttely on avoinna 26.5. asti. Tervetuloa katselemaan upeita opiskelijatöitämme Itätuulenpiha 1:n 1. ja 3. kerroksen tiloihin. 

Asiakaskyselyt 

Kiitos kaikille, jotka olette kannustaneet opiskelijoitanne osallistumaan sekä erityisesti teille, jotka olette nostaneet tämän keskustelunaiheeksi kursseillanne.

Keräämme vuoden aikana kurssilaistemme ajatuksia sivistyksestä. Hyödynnämme näissä saatuja tuloksia toiminnassamme sekä viestinnässä ja markkinoinnissa. Parhaillaan keräämme vastauksia asiakkailtamme kuvataiteen, kotitalouden sekä media- ja tietotekniikan kurssilaisilta. 

Riemukasta vappua toivottavat 

Koulutuspäälliköt 

Koordinaattori