Espoon työväenopiston tuntiopettajien tiedote 4.10.2022

Kevätkauden 2023 suunnittelu on käynnistynyt ja vastuusuunnittelijat ovat yhteydessä teihin lokakuun aikana. Osaamisperusteisuus (omnia.fi) on tullut osaksi vapaata sivistystyötä ja työväenopiston toimintaa.  Seuraavassa on eritelty, millä tavoin osaamisperusteisuus näkyy Espoon työväenopiston kurssikuvauksissa.  

Osaaminen näkyväksi kurssitekstien kautta

Osaamisperusteisuus on jalkautunut kaikkiin kouluasteisiin ja koulutusmuotoihin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Koulutuspoliittinen kehitys on nyt siinä vaiheessa, että osaamisperusteisuus rantautuu myös vapaan sivistystyön koulutustarjontaan. Osana koulutuspoliittista uudistusta haluamme tehdä osaamisen näkyväksi kaikilla kursseillamme sisällyttämällä kurssitekstiin viittauksen kurssilla hankittavasta osaamisesta.  

Osaamista kuvaavaan kurssikuvaukseen siirrytään tästä eteenpäin kaikissa uusissa Ilmonetissa julkaistavissa kursseissa. Tämä tarkoittaa, että kursseilla kertyvän osaamisen tulee näkyä selkeästi kurssitekstissä. Aiemmin kurssiteksteissä on kerrottu, mitä kurssilla opimme tai teemme.  Osaamista kuvaavassa kurssitekstissä kuvataan, mitä osaamista kurssilla hankitaan. Kun sovit suunnittelijan kanssa uusista kursseista, pohdi jo etukäteen kurssejasi osaamisen näkökulmasta: mitä opiskelija osaa kurssin käytyään tai mihin hän hankkii osaamista? 

Esimerkiksi:

Kurssin nimiMarkkinoiva
informoiva
Tehdään perunamuussia!
Kuvaus100 merkkiäTeaser, markkinoiva Mikä on
kurssin juju
Perunamuussi on hyvää arkiruokaa! 
Peruna on pyöreä ja paljon muutakin. Ihastu perunaan! 
Kuvaus internet2500 merkkiäInformoiva Mitä opiskelija osaa kurssin jälkeen?Peruna on ehkä keittiömme monipuolisin raaka-aine. Se on terveellistä lähiruokaa ja nyt se on myös trendikästä! Tutustumme erilaisiin perunalaatuihin, työvälineisiin ja mausteisiin ja teemme maukasta muussia. 
Kurssin jälkeen osaat valmistaa perusmuussin ja maustaa sitä makusi mukaan muutamalla eri tavalla.

Kurssiteksteihin tulevat muutokset koskevat uusia suunniteltavia kursseja. 

Toinen osa koulutuspoliittista uudistusta on työväenopistojen opintopistekurssit, joita alkaa hiljalleen syntymään opistojen kurssitarjontaan. Meillä opintopistekursseja on tulossa tälle syksylle kaksi ja ensi keväälle jo runsaammin. Aluksi työväenopiston vakituinen opetushenkilökunta opettaa opintopistekurssit, mutta jatkossa kaikilla on mahdollisuus tähän. Oma suunnittelijasi ottaa asian puheeksi kanssasi, kun sen aika on. Oma kiinnostus opintopistekurssien opettamiseen kannattaa kuitenkin ilmaista heti, kun siltä tuntuu. 

Opintopistekurssien kurssikuvauksessa osaaminen ja sen arviointi kuvataan tarkemmin eli kyseessä on ns. osaamisperusteinen kurssikuvaus. Tiedotamme tästäkin tulevaisuudessa lisää. 

Osaamisperusteisuus-info ja kyselytunti to 17.11. klo 18−19 

Laita päivämäärä jo muistiin! Teams-osallistumislinkki lähetetään seuraavassa tuntiopettajien tiedotteessa.

Verkko-opetuksen koulutusta 

Eväät erinomaiseen etäopetukseen -hankkeen koulutuksia on tänä syksynä tulossa vielä muutama, katso koulutuskalenterista koulutusten tiedot ja ilmoittaudu mukaan! 

Pedafestarit  

Omnian Pedafestarit järjestetään perjantaina 28.10. klo 14.00–15.30 Teamsissä. Luvassa on erilaisia esityksiä kattoteemalla “Oppiminen Omniassa”. Ehdit osallistua kolmelle puolen tunnin mittaiselle “keikalle”. Tapahtumatiedot ja linkit esityksiin julkaistaan lähempänä. Osallistuminen on vapaaehtoista.  

Muuta ajankohtaista  

Muistattehan lähettää sairauspoissaoloilmoitukset koulutuspäällikölle mahdollisimman pian sairauspoissaolosta ilmoittamisen jälkeen. Poissaoloilmoituksen voi ladata omalle tietokoneelle ja lähettää sähköisessä muodossa. Kiitos yhteistyöstä.  

Syyslomaa vietetään viikolla 42. Opetus on pääosin tauolla, lukuun ottamatta syysloman kurssitarjontaa (ilmonet.fi). Muistutattehan myös opiskelijoitamme lomaviikosta.  

Syksyisen värikästä lokakuuta toivottaen,  

Koulutuspäälliköt