Ennen verkko-opetuksen suunnittelua

Jos haluat kehittyä verkko-opettajana ja olla mukana kehittämässä koko työväenopiston verkko-opetusta laadukkaammaksi, pohdi näitä asioita ennen verkko-opetuksen suunnittelua:

  • Soveltuuko opetettava aine verkko-opetukseen (työvälineet, tarvittavat lisenssit jne.)?
  • Arvioi tietotekninen osaamisesi sekä laitteittesi ja opetusympäristösi soveltuvuus verkko-opetukseen.
  • Mieti minkälainen kurssisi on: haluatko jakaa kurssimateriaalia, tarvitsetko vain live-yhteyden vai molempia?
  • Katso verkkokurssin pedagogista käsikirjoitusta/suunnittelutyökalua (padlet.org) ja kirjaa niiden pohjalta ylös ajatuksiasi omasta kurssistasi.
  • Tutustu Omnian verkkokurssien laatukriteereihin, jotka on laadittu opettajan työn tueksi.

Omnialaisen verkkokurssin laatukriteerit

Omniassa opetus ja ohjaus perustuu uskoon siitä, että jokaisella on kyky ja halu oppia. Osaaminen ja motivaatio kehittyvät vuorovaikutuksessa, tavoitteiden ollessa selkeitä sekä ohjauksen ja palautteen ollessa oikea-aikaista ja arvostavaa. Oppijan osallisuuden kokemus ja hyvinvointi lisääntyvät tiedon laajetessa ja oppijan toimiessa yhteisön aktiivisena jäsenenä. Opetusta, ohjausta ja palautetta toteutettaessa verkkokurssilla tulee varmistaa, että oppijan oikeus saada opetusta ja ohjausta toteutuu.

Laatukriteerit

Työväenopiston didaktiset vinkit

Ideasta toteutukseen

  • Ota yhteys yhteyshenkilöösi opetukseen liittyvissä asioissa
  • Esittele kurssi-ideasi ja sovi käytettävästä verkko-oppimisalustasta (Moodle, Teams, Zoom). Yhteyshenkilösi kautta saat tarvitsemasi tunnukset.
  • Jos tarvitset erillisiä laitteita (webkamera, mikrofoni tms.), pyydä niitä opetuksen yhteyshenkilöltäsi.  
  • Jos et pysty opettamaan kotona, kerro siitä yhteyshenkilöllesi. Voit opettaa myös Omnian tiloissa Omnian laitteilla, kun sinulle on varattu opetustila. 

Verkko-oppimisympäristöjen ohjeita

Olemme keskittäneet kaikkien Omnian käytössä olevien järjestelmien tekniset ohjeet it.omnia.fi-sivustoon. Sivustolta löydät apua järjestelmien käyttöön ja teknisen tuen yhteydenottolomakkeen. Moodle-työtila tilataan lomakkeella.

Voit perehtyä opetusta rikastuttavien sovellusten käytöstä kertovaan videoon (Youtube).

Tukea verkkokurssin suunnitteluun ja toteuttamiseen

Tekninen tuki: IT-Helpdesk, 040 022 3112 (arkisin 8–16), helpdesk@omnia.fi

Verkkokursseihin liittyvä tuki: Digiopettaja Satu Luhtanen Satu.Luhtanen@omnia.fi, 050 431 1094. Yhteydenotot pääsääntöisesti sähköpostilla, kiireellisissä tapauksissa ota yhteys IT-tukeen. 

Työväenopisto järjestää myös tapahtumia ja koulutuksia, joista saat tukea verkko-opetukseen.

Verkkokurssin kirjepohjat

Tuntiopettajat lähettävät verkko-opetuksen kurssikirjeen itse opiskelijoille. Lähetä kurssikirje opiskelijoille 2–3 arkipäivää ennen kurssin alkua. . Alta löydät kurssikirjepohjat verkkokurssille ja hybridikurssille. Lataa koneellesi kurssillesi sopiva kirjepohja. Poista kirjeestä tarpeeton tieto (Zoom, Teams ja/tai Moodle). Lisää kellastettuihin kohtiin oman kurssisi yksilöintitiedot eli kurssin nimi ja numero, etäopetuksen liittymislinkki ja sen tiedot, mahdollinen kurssiavain sekä oma nimesi.

Muista lähettää kurssikirje myös ainealueen sähköpostiin. Ainealueen assistentti tallentaa kurssikirjeen Kursoriin, jolloin myöhässä ilmoittautuvat asiakkaat saavat sen hyväksymisviestin mukana. Kurssikirje löytyy aivan hyväksymisviestin lopusta.

Ohjeet kurssikirjeen lähettämiseen

Verkko-opetuksen kurssikirjeen lähettäminen Kursorista (YouTube)

Huom! Lähettäessäsi kurssikirjeen, muista samalla lisätä etäopetuslinkki Kursoriin:

Etäopetuslinkin lisääminen Kursoriin (YouTube)

Lisää ohjeita kurssien ja asiakkuuksien hallintaan löydät Kursor-ohjeista.