Tuntiopettajien tiedote 16.2.2024

Alkuvuosi 2024 on lähtenyt käyntiin vaihderikkaissa merkeissä ja olemme jo vauhdilla saavuttaneet helmikuun puolivälin. Kiitos kaikille vuoden alun työpanoksestanne sekä joustavuudestanne lakkojen aikana. Seuraathan säännöllisesti tuntiopettajien sivustoa, löydät sivuston uutisista tarpeellista ja ajankohtaista tietoa. 

Ajankohtaista

Syksyn 2024 kurssisuunnittelu

Helmikuu merkitsee Espoon työväenopiston syksyn 2024 kurssisuunnittelun käynnistymistä. Kurssien vastuusuunnittelijat ovat kurssisuunnittelun tiimoilta yhteydessä tuntiopettajiin helmi-maaliskuun aikana. Kurssisuunnittelu on valmis 29.4. ja kurssit julkaistaan 20.5. Tuntiopettajien odotetaan tekevän päätökset oman opetuksen suhteen maaliskuussa. Kursseille ilmoittautuminen alkaa maanantaina 27.5. Tutustu Espoon työväenopiston opetuksen ja tapahtumien vuosikelloon.  

Espoon työväenopiston vuosikello 2024

Asiakastavoitteemme ei ole muuttunut viime vuodelta, 22 000 yksittäistä asiakasta ja yli 40 000 kursseilla kävijää.  Kohderyhmistä tavoittelemme erityisesti maahanmuuttaneita ja englanniksi opiskelevia asiakkaita. Tavoittelemme kurssivalikoimaamme lisää verkko- ja hybridiopetusta sekä opintopistekursseja. Opintopistekurssien tavoitemäärä on 50 kpl ja verkkokurssien tavoiteprosenttiosuus 27 %. Lisäksi haluamme laajentaa kestävän kehityksen kurssitarjontaa.  

Omnian yt-neuvottelut ja uudistumisohjelma

Omnian vuoden 2024 valtionosuusrahoituksen jäätyä merkittävästi ennakoitua alhaisemmaksi käynnistetään yhteistoimintaneuvottelut ja uudistamisohjelma, jonka tavoitteena on toiminnan kestävyyden lisääminen ja talouden sopeuttaminen suunnitelmakaudella. Uudistumisohjelmalla varmistetaan vuosien 2023–2025 strategian, Onnistumissuunnitelman, toteutuminen ja luodaan perusta tulevalle strategiakaudelle. Uudistumisohjelma edellyttää toimenpiteitä, joista tulee neuvotella työnantajan ja työntekijöiden välisessä yhteistoiminnassa. 

Uudistumisohjelman myötä Espoon työväenopistossa tilojen käyttöä tehostetaan. Tämä tarkoittaa, ettei meillä ole samoja tiloja käytössä kuin edellisillä kausilla, mikä tulee vaikuttamaan kurssisuunnitteluun. 

Mikäli sinulla herää aiheeseen liittyen kysymyksiä, ota yhteyttä oman ainealueesi koulutuspäällikköön. 

Assistenttimuutoksia

Assistenttien kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia, tarkastathan yhteystiedoista oman aineesi ajankohtaiset assistenttien yhteystiedot. Lämpimästi tervetuloa uusille henkilökunnan jäsenille!

Muutoksia palveluntarjoajissa

Omnian sähköisen allekirjoittamisen palveluntarjoaja vaihtuu. Sähköisenä allekirjoituspalveluna toimii vastaisuudessa suomalainen AtomiSign (Studyo Oy). Uusi palvelu toimii samalla periaatteella kuin aiempi allekirjoituspalvelumme Vismasign. Allekirjoittajan ohjeet löytyvät tuntiopettajan sivulta suomeksi ja englanniksi

Myös Sarastian käyttämä palkkalaskelmien välittäjä on vaihtunut 7.2.2024 alkaen. Muutos ei vaikuta rahaliikenteeseen. Tulevaisuudessa löydät verkkopalkkalaskelmasi verkkopankista operaattorin SD Worx (Aditro) alta CGI: sijaan. 

Yhteinen kehittäminen

OpeAreenassa 19.1. toteutettiin ainealueiden tapaamisessa opetustyön pedagogisten periaatteiden uudistustyötä. Kiitos kaikille OpeAreenaan osallistuneille ja jälkikäteen Padletin kysymyksiin vastanneille. Vastauksia ja materiaalia on ilahduttavan runsaasti ja pedagogiset asiantuntijat työskentelevät kootun materiaalien parissa kevätkauden aikana. 

Espoon työväenopiston perumisehdot

Opiskelija ei voi perua tai keskeyttää kurssiosallistumistaan kurssin opettajalle, vaan peruminen tehdään aina asiakaspalvelun kautta. Mikäli opiskelija haluaa perua tai keskeyttää osallistumisensa, ohjaa hänet Espoon työväenopiston asiakaspalveluun: 

Asiakaspalvelu  

  • Puh. 020 692 444, ilmoittautuminen ja muut asiat ma-to klo 12.30–15.30  
  • Puh. 020 692 333, laskutukseen liittyvät asiat ma-to klo 13-15
  • espoon.tyovaenopisto@omnia.fi   

Lue lisää työväenopiston perumisehdoista 

Koulutuksia tuntiopettajille

Espoon työväenopisto järjestää tuntiopettajille ja muulle henkilökunnalle maksuttomia koulutuksia. Löydät työväenopiston tarjoamia sekä suosittelemia tapahtumia ja koulutuksia tuntiopettajien sivun Tapahtumat ja koulutukset -välilehdeltä. Lisäämme sivulle omien tapahtumiemme lisäksi KoL:n (kansalaisopistojenliitto.fi) ja OPH:n (oph.fi) tarjoamia koulutuksia. Suosittelemme myös tilaamaan KoL:n uutiskirjeen, jolloin saat ajankohtaista tietoa Kansalaisopistojen liiton tulevista koulutuksista.

KETTU (Kestävän elämäntavan tekijät) -hanke tarjoaa meille huhtikuussa Tapiolan toimipisteessä luennon transformatiivisesta oppimisesta pe 19.4. klo 11-12, luennoitsijana toimii OKKA-säätiön suunnittelupäällikkö Erkka Laininen. Tilaisuudessa on myös etämahdollisuus. Tiedotamme lisää tilojen varmistuttua.  

Verkko-opetuksen koulutuksia työväenopiston tuntiopettajille

  • Pe 1.3. klo 14–15 Zoom ja nopeat aktivointityökalut – ideoita verkko-opetuksen elävöittämiseen, kouluttajana Satu Luhtanen. Miten hyödynnän Zoomin eri ominaisuuksia tai maksuttomia verkkotyökaluja verkko-opetukseni elävöittämiseen? Koulutuksesta saat vinkkejä ja vertaistukea verkko-opetuksen pyörteisiin. Linkki, Meeting ID 839 4280 0262, Passcode 671786  
  • Kaksiosainen tekoälykoulutus: Teoriaosuudessa keskitytään tekoälyyn ilmiönä, pohtien sen hyviä ja huonoja puolia sekä syventyen AI:n käyttömahdollisuuksiin opiskelun ja opettamisen näkökulmasta. Luento antaa hyvän pohjan työpajatyöskentelyyn, jossa kokeillaan erilaisia tekoälyä käyttäviä sovelluksia käytännössä.  
    • Ke 28.2. Klo 15.15–16.45 Tekoäly: teoriaosuuden luento, Teams (tallennetaan), kouluttajana Omnian digipedaope Réka Aarnos Linkki  
    • Pe 8.3. Klo 13–15 Tekoäly: työpajaosuus, hybridinä, kouluttajana Réka Aarnos ja Satu Luhtanen, Itätuulenpiha 1, tila 124a tai etänä Linkki   

Tuntiopettajien perehdytykset

Kehitämme parhaillamme Espoon työväenopiston tuntiopettajien perehdytysprosessia ja kuulisimme mielellämme mietteitänne aiheesta. Minkälainen perehdytys palvelisi sinua parhaiten? Vastaathan muutaman minuutin kestävään lyhyeen kyselyyn hiihtoloman aikana. Vastaukset ovat anonyymejä. 

Oletko jo tutustunut opintopistekurssien suunnittelun perehdytysmateriaaleihin? Itseopiskelumateriaalit löytyvät Moodlesta, tutustu opintopistekursseihin ja koulutukseen tuntiopettajien Opintopistekurssit -sivulla. Löydät sivulta myös linkit ja kirjautumisohjeet Moodlen materiaaleihin.

Tuntiopettajien blogitekstit

Olisitko kiinnostunut kirjoittamaan blogitekstin Omnia.fi -verkkopalvelun sivuille? Tiedustele asiaa kurssiesi vastuusuunnittelijalta, hän lähettää sinulle blogitekstiemme ohjeet. Voimme maksaa neljälle opettajalle blogitekstin kirjoittamisesta palkkaa nimikkeellä “muu työ”. Voit kirjoittaa myös englanniksi. Jaamme blogitekstejä markkinointikanavissamme. 

Sivistyksen teemavuosi

Sivistyksen teemavuosi on lähtenyt työväenopistossa vauhdilla käyntiin laajalla ja moniulotteisella pohdinnalla, mitä sivistys on? Näkökulmia aiheeseen löydät toimialarehtorimme Anna-Maija Iskaniuksen blogikirjoituksesta Sivistyksen teemavuosi 2024 – Pölyhuiska kädessä. Olemme saaneet myös ensimmäisen tapahtumamme Sivistys 2024 tapahtumakalenteriin, Kaikki mitä on lähelläsi – Kuvataiteen kevätnäyttely 08.04.-26.05.2024 (sivistys.fi).  

Olemme tammikuun aikana henkilökunnan tilaisuuksissa luoneet sanapilviä siitä, mitä sivistys henkilökunnallemme merkitsee. Haluamme tuoda myös asiakkaidemme ääneen kuuluville teemavuotena, minkä johdosta toteutamme keväällä asiakkaillemme julistemuotoisen kyselyn sivistyksestä. 

OpeAreenan sivistys-sanapilvi
Sivistys-työpajan sanapilvi

Jos sinulla on kysymyksiä tai ehdotuksia teemavuodelle, otathan yhteyttä koordinaattori Karoliina Rankiseen. 

Viikolla 8 opistossa vietetään talvilomaa. Kiitämme lämpimästi kaikkia opettajiamme alkuvuoden työstä.  

Hyvää talvilomaa! 

Koulutuspäälliköt  

Koordinaattori